Copilul refuza medicamentele – Ce poti face

copilul-refuza-medicamenteleEsti in situatia critica in care copilul se simte rau si are nevoie de un tratament medicamentos. Medicamentele pentru bebelusi si copii micuti sunt majoritatea formule lichide pentru a-i fi mai usor copilului de inghitit.

Tratamentul clasic atunci cand mergi cu copilul mic cu febra la medic este alternativ la 4 ore Angin si Panadol, in cantitatea corespunzatoare greutatii copilului. Daca situatia o impune si febra nu cedeaza, medicul iti recomanda un supozitor cu Novocalmin, fara a intrerupe tratamentul clasic de mai sus.

Este un mare curent acum anti-antibiotice si pe buna dreptate. Mult timp (si inca nu sunt complet sigura ca am scapat de acest calcai al lui Ahile) aveam probleme cu Alex ce necesitau consult ORL. Racea extrem de usor, probabil din cauza unei imunitati scazute si nu reusea sa elimine secretiile. Pediatra fie imi dadea trimitere la ORL, fie imi dadea direct antibiotic. Insa invariabil daca mergeam la ORL, aceasta imi prescria o combinatie de antibiotic si Nistratina. Nu e normal sa dai copilului antibiotic pentru orice raceala. Si mi-e greu sa cred ca racea mereu atat de puternic.

Insa presupunem ca te afli intr-o situatie in care chiar nu ai ce sa faci, ai incercat toate alternativele naturiste si paranaturiste si starea copilului nu se imbunatateste. Si ajungi la antibiotic. Nu stiu daca ati gustat vreodata ce preparati pentru copil. Producatorii de medicamente isi promoveaza produsele ca avand gust de portocale, insa deocamdata aromele acestea sintetice sunt departe de ceea ce stim despre portocale.

Asadar tu prepari formula, te pregatesti, strangi din dinti deoarece seringa gradata din mana ta este de cealalta parte a lantului trofic, representat de mancarea bio, trio pe care incerci sa o oferi copilului… si el refuza sa deschida gura, refuza aceste siropuri medicament, necesare la momentul respectiv pentru a-i imbunatati starea de sanatate.

De ce refuza?

  • Nu-i place gustul, culoarea – la mine, celui mic numai cand vedea lichidul acela alb-pastos i se facea greata. Si am gustat – avea dreptate! A fost momentul in care n-am putut sa nu ma intreb, cum de n-a reusit nimeni ca din toate chimicalele de acum sa scoata macar ceva care sa pacaleasca copiii;
  • Lua tratamentul inainte si dintr-o data te trezesti ca „tura” asta nu-l mai ia;
  • Iti simte presiunea momentului si se inhiba cumva, pari prea hotarata si retrage;
  • Alte motive numai de voi sau de cele mai multe ori, numai de copil stiute.

A inghitit ceva bebelusul si s-a inecat? Iata cum procedati – Manevra Heimlich

Ce faci atunci cand copilul refuza medicamentele?

  • Te inarmezi cu toata rabdarea de care n-ai avut habar vreodata ca esti capabila si incerci sa gasesti solutii pentru a-l imprieteni pe copil cu tratamentul ne-natural, dar necesar.
  • Il lasi sa se joace putin cu seringa gradata cu care urmeaza sa-i dai tratamentul – nu va mai fi asa de inspaimantatoare cand va fi cazul sa ia medicamentul;
  • Daca il recunoaste dupa culoare, de exemplu, antibioticele sunt alb-pastoase asa cum va spuneam, ce fac eu este sa pun intr-un paharel mic mililitri corespunzatori de tratament si apoi sa adaug acolo o picatura de sirop de fructe de padure facut acasa. Fructele de padure au o culoare foarte intensa si o cantitate infima coloreaza lichidul rapid. Amestic si trag inapoi cu seringa. La noi ajuta! Schimba si putin gustul, se uita si la lichid si e convins ca ia altceva;
  • Incercati sa-l puneti in lingurita cu care mananca de obicei – unii copii asociaza cu starea in care mananca un iaurtel sau puireutul lui preferat;
  • Te prefaci ca mananci cu lingurita ceva bun. De obicei cere si copilul si tu in prima faza te retragi un pic, ca si cum nu prea ai vrea. Cand il oferi, il ia fara sa se mai gandeasca prea mult, doar pentru ca poate primi ce manca/bea mami bun.

Sunt convinsa ca mai sunt si alte solutii pe care o mamica le poate aplica, infunctie de imaginatie, de copil, la ce stie ca reactioneaza mai bine, etc.

Voi ce trucuri folositi pentru a le da la un moment dat un medicament nu asa de bun la gust, dar necesar pentru imbunatatirea starii de sananate a copilului?

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree