Colicile La Bebeluși – Când Apar, Durata Și Cum Liniștim Bebelușul – Remedii

Sunteți proaspătă mamică, abia ați intrat în ritm cu copilul acasă. Bebelușul e bine, pare că s-a obișnuit cu viața extrauterină, când observăm că miscă piciorușele ceva mai alert, se înroșește la față și deși nu poate explica în cuvinte, se vede că suferă.
Colicile la bebeluși sunt o afecțiune destul de comună și se manifestă prin plâns excesiv și inexplicabil, în special în timpul serii. Copilul este hranit la timp, este schimbat de scutece, insa incepe sa planga „din senin”, iar parintele nu stie initial care este cauza. Colicile incep de obicei la 3-4 saptamani de viata si se amelioreaza spontan dupa cateva saptamani.

Cum se manifestă colicile la bebeluși

Colicile la bebeluși se manifestă prin plâns excesiv, iritabilitate și agitație, în general, în perioada de după hrănire. Aceste simptome pot apărea in orice moment al zilei, dar cel mai frecvent seara. În afară de plânsul excesiv, alte simptome comune ale colicilor includ:

  • Bebelusul isi aduce piciorusele catre abdomen
  • Agita manutele si piciorusele
  • Strânge pumnul
  • Se inroseste la fata și transpira excesiv
  • Refuza hrana: suptul la sân sau la biberon
  • Are gaze și este balonat

Cum amelioram colicile si cum linistim bebelusul

Există câteva modalități prin care puteți ajuta la ameliorarea simptomelor colicilor la bebeluși:
Masaj abdominal – Un masaj ușor al abdomenului poate ajuta la eliberarea gazelor și la ameliorarea disconfortului. Puneți bebelușul pe spate și faceți mișcări circulare cu degetele în jurul burticii, in sensul acelor de ceasornic.

Purtarea bebelusului in marsupiu – ajuta pozitia verticala, cat si faptul ca burtica bebelusului se va lipi de corpul mamei

Plimbari cu caruciorul afara, atunci cand vremea ne permite acest lucru

Alaptarea la san – unii bebelusi se linistesc, daca sunt pusi la san, dar la cerere.

Poziționarea corectă – Dacă alăptați bebelușul, asigurați-vă că este prins corect la sân, astfel incat sa înghita cat mai putin aer. Dacă hrăniți cu biberonul, asigurați-vă că tetina este potrivită pentru vârsta și nevoile bebelușului

Burp – După fiecare masă, ridicați bebelușul pe umărul dumneavoastră și frecați-i spatele ușor pentru a-l ajuta să elimine orice gaz acumulat.

Băile calde – O baie caldă poate ajuta la relaxarea bebelușului și poate ajuta la eliberarea gazelor.

In timp observam ca fiecare bebelus reactioneaza la diversi stimuli, unii chiar surprinzatori, precum zgomotul facut de feon, plimbarile cu masina, zgomotul pe care il face masina de spalat, etc.

Cauzele colicilor la bebelusi

Cauzele colicilor la bebeluși nu sunt pe deplin înțelese. De aceea nici nu există un tratament recunoscut ca eficient pentru fiecare bebeluș.
Majoritatea medicilor au concluzionat ca alimentatia este factorul declansator, mai ales ca bebelusul:

  • Nu are inca un sistem digestiv suficient de dezvoltat, acesta trebuie sa se acomodeze treptat cu noua hrana.
  • Este sensibil la anumite ingrediente din lapte, asadar daca alimentam copilul la san, mama trebuie sa fie atenta la ce mananca.
  • A schimbat mediului uterin la mediul extern, unii bebelusi se adapteaza usor, altii sunt mai sensibili la zgomote, etc.
  • Simte un nivel de stres și anxietate al părinților.

Deși durata exactă variaza de la un bebeluș la altul, colicii la bebeluși trec de obicei în mod natural in decurs de cateva saptamani.

Putem preveni colicile abdominale la bebelusi?

Deoarece sursa colicilor abdominale nu este cunoscuta foarte exact, este greu de stabilit ce am putea face sa prevenim aceasta stare. Este important sa luam legatura cu medicul pediatru pentru un consult care sa confirme ca nu exista nicio alta cauza a disconfortului bebelusului. Daca medicul confirma colicile abdominale, va prescrie ceva care sa mai atenueze din durere, insa va trebui multa rabdare. Este o perioada neplacuta, dar care trece.
De multe ori mamicile incearca sa aiba o conduita cat mai corecta pe perioada sarcinii sau au mare grija la alimentatie in perioada alaptarii, insa din pacate, colicile abdominale sunt destul de frecvente, chiar si cu aceste masuri.

Deși colicile la bebeluși pot fi frustrante și epuizante, acestea sunt de obicei o afecțiune temporară și se ameliorează în cateva saptamani.

Este important să vorbiți cu medicul pediatru despre orice probleme cu alimentația și să urmați sfaturile și instrucțiunile acestuia. Medicul poate recomanda o formulă specifică de lapte sau poate sugera alte măsuri pentru a ajuta la reducerea simptomelor de colici.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *