Cartea junglei

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti. Demult peste locuitorii unui sat aflat la marginea junglei din India, s-a abatut o nenorocire. Un tigru s-a furisat din jungla si adapostit de intuneric, a furat un copilas care dormea. Satenii l-au cautat in padurea intunecoasa si adanca, dar cautarea a fost zadarnica.


Tigrul cel fioros, care se numea Sir Khan, a fugit prin jungla haituit de oamenii care il cautau. Dupa cateva ore, ostenit, s-a asezat sa se odihneasca si a lasat copilul langa el. Dupa un timp, de tigrul ce dormea s-a apropiat un lup, impreuna cu lupoaica si puii lor si au gasit copilul. Stiind cat de fioros este tigrul, lupii s-au hotarat sa-l ia si sa-l creasca la fel ca pe un pui al lor. A doua zi, Aleka, conducatorul haitei de lupi, a luat hotararea ca puiul de om sa se numeasca Mowgli si sa traiasca de acum inainte printre lupi.

Sir Khan, suparat de cele intamplate, s-a hotarat sa se razbune. De educatia lui Mowgli s-a ocupat ursul Baloo, care l-a invatat limbajul animalelor, semnele care indica primejdia, precum si care sunt prietenii si dusmanii in imparatia junglei.
– Ia aminte, Mowgli, la ceea ce-ti spun, ca sa poti sa scapi intotdeauna de primejdii, ii spunea Baloo.
-Sa nu iesi din cuvantul ursului, ca altminteri o patesti, il avertiza Baghera, pantera neagra.

Mowgli era un copil neastimparat. Distractia lui preferata era jocul cu maimutele, placandu-i sa fie aruncat din creanga in creanga . Mowgli n-a tinut cont de sfatul lui Baloo si lui Baghera. Ei l-au avertizat ca cimpanzeii, desi sunt glumeti si jucausi, nu pot fi de incredere. Intr-o zi maimutele l-au dus pe Mowgli la ruinele napadite de buruieni ale unui palat.
Mai in gluma, mai in joaca, ele l-au impins pe baiat intr-o groapa, distrandu-se pe socoteala lui. Desi Mowgli a inceput sa planga, maimutele nu l-au scos din groapa.

Auzind intamplarea, Baloo si Baghera au pornit in ajutorul lui. Lor li s-a alaturat si Ka, sarpele, pentru ca maimutelor le era foarte frica de el. Sarpele nu le putea suferi, pentru ca faceau intotdeauna mult zgomot si tulburau zi si noapte linistea junglei. Ajunsi la ruine, prietenii l-au scos pe Mowgli din groapa.
Timpul a trecut, el a crescut si a inceput sa-si dea seama ca este diferit de toti prietenii lui din jungla si ca locul lui nu este acolo. Odata s-a apropiat mai mult de sat. Acolo a descoperit lucruri pe care el nu le cunostea si care l-ar fi ajutat impotriva tigrului Sir Khan. Noaptea, cand dormea lumea, s-a furisat si a furat un lemn aprins. Ajuns in jungla, a reusit, sa-l alunge pe tigrul cel fioros.

Gandul lui Mowgli a ramas la sat si la oamenii de acolo. Baloo, intelegandu-i sentimentele, l-a sfatuit sa se intoarca printre oameni, pentru ca el nu apartinea junglei. Simtind ca ursul avea dreptate, si-a parasit cu regret prietenii. Ajuns in sat, oamenii s-au speriat de infatisarea lui si au vrut sa-l alunge. O femeie s-a apropiat de el si a spus:
-Lasati-l pe baiat. S-ar putea sa fie chiar copilul meu, pe care mi l-a furat tigrul cu ani in urma. Apoi intorcindu-se spre baiat i-a spus: Vino, de acum inainte vei locui la mine!

Femeia l-a invatat sa vorbeasca si sa se comporte ca si oamenii. Mowgli a invatat repede, dar, trecand zilele, nu putea sa uite de prietenii lui din padure si simtea chemarea junglei. A asteptat pana a venit primavara, apoi s-a intors in jungla. Acolo Akela i-a spus:
-Intoarce-te printre oameni, acolo este locul tau. Iti ducem mereu dorul, dar a venit timpul sa ne despartim. Poti sa ne vizitezi oricind si va fi o bucurie sa ne intalnim. E bine sa nu-ti uiti niciodata prietenii.

Intors in sat, Mowgli s-a indragostit de o fata. La inceput a fost timid si nu a stiut sa-si exprime sentimentele, dar cu timpul a reusit sa-i marturiseasca fetei ca o iubeste. Din acel moment, pentru el a inceput o viata noua.

Ti-a placut articolul? Trimite-l si prietenilor!

Aboneaza-te la Newsletter si alatura-te parintilor din comunitate! Primesti pe e-mail ce apare nou pe Prescolar.ro!

* obligatoriu

Dezabonare | Actualizare date personale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree