Cancerul de col uterin – cum il depistam la timp
Stiati ca in anul 2015, au fost folosite doar 71% din fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru screeningul de col uterin? Partea si mai crunta este ca spre deosebire de alte tari, unde sunt descoperite din timp aproape 80% din cazuri, la noi, 70-80% din acestea sunt depistate in stadii deja avansate.
Practic in Romania 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistica ce plaseaza tara noastra pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceasta boala. Nu, nu e de gluma!
Acest tip de cancer afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani si presupune aparitia la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide in vagin, denumit si col uterin) a unor celule atipice care se multiplica necontrolat. Da, partea pacatoasa este ca cele mai expuse suntem in perioada in care credem ca suntem cele mai sanatoase. Suntem tinere si ocupate pana peste cap.
Ce putem face pentru a nu face parte din acel procent de 80% de femei care descopera un cancer de col uterin in stadiu avansat?
In primul rand sa mergem periodic la control la medicul ginecolog. Cel putin o data pe an trebuie sa facem un test Babes-Papanicolau. N-am intalnit nici o femeie care sa stea cu placere pe o masa de ginecologie, dar daca ti-ar salva viata un astfel de control, sunt convinsa ca ai sta si in cap, numai sa stii ca e totul in regula, nu-i asa?
Manevra de colectare a celulelor pentru testul Babes – Papanicolau dureaza doar cateva secunde si este nedureroasa. Cateva celule din suprafata colului uterin sunt colectate cu o spatula, insa manevra este neinvaziva deoarece colul uterin nu are terminatii nervoase. Celulele recoltate sunt apoi plasate pe o lamela de sticla, sau pot fi plasate intr-un fluid si trimise catre un laborator de specialitate pentru examinare.
Vestea buna este ca spre deosebire de alte forme de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca in majoritatea cazurilor, daca este descoperit intr-un stadiu incipient. Asadar, mamici, nu ezitati ca faceti un control anual care va poate salva viata.
Iata mai jos si o discutie de la emisiunea Totul despre mame, in care Dr. Zorela Sgarbura, medic ginecolog, ne ofera cateva explicatii vizavi de cancerul de col uterin.