Am voie cu bebe in biserica la botez
Este intrebarea de pe buzele multor proaspete mamici.
Din momentul in care aflam ca suntem insarcinate, stii tu… acele doua liniute care stau in mainile tale in baie… incep intrebarile de tot felul: oare ce va fi, baietel sau fetita, va semana cu mine sau cu tati, cum vor fi primele miscari in burtica, oare am suficienta grija la ce mananc si tot asa.
Multe raspunsuri primim din partea celor din jur chiar la intrebari la care nici nu ne-am gandit.
Insa dorinta de a sti cat mai multe despre aceasta perioada nu se opreste nici dupa calatoria de 9 luni cu bebe in formare. Dupa perioada sarcinii si dupa ce in sfarsit, am invatat sa tinem copilul corect la spalat, sa punem scutecele cum trebuie, sa-l alaptam corespunzator si sa nu-l infofolim la prima adiere de vant… urmeaza pregatirile pentru botez. Una dintre intrebarile pe care mamicile si le pun frecvent este daca au voie cu bebe in biserica la botez. Desigur depinde foarte mult de cat de credincioasa este mamica, iar aceasta este o zona care nu se comenteaza, din punctul meu de vedere.
Daca pornim de la ideea unei familii crestin-ortodoxe obisnuite, regula generala a bisericii ortodoxe romane este ca proaspata mamica sa nu intre in biserica timp de 40 de zile de la nastere. Dupa aceea i se citeste o molifta, asa numita molifta de 40 de zile. Apoi mama intra in biserica la fel ca oricare alta persoana.
Aceasta si pentru ca de obicei copiii nu sunt botezati mai devreme.
Exista si exceptii. Eu l-am nascut pe Alex pe 1 octobrie si l-am botezat pe 7 noiembrie pentru ca urma postul si desi era micut, n-am vrut sa stea nebotezat pana la sfarsitul lui decembrie, inceputul lui ianuarie. Preotul la care l-am botezat mi-a citit atunci din Cartea Sfanta la intrarea in biserica si am participat apoi la botez, ca si ceilalti invitati.
Asadar, vorbiti cu preotul inainte si cu siguranta veti gasi intelegere vizavi de participarea la botezul micutului vostru.
Ce nu am facut?
- Nu am tinut copilul in casa pana la botez – eu sunt de parere ca trebuie scos la aer cat mai des.
- Nu l-am infasat, cu prins picioarele si manutele pe langa corp – si au niste picioare drepte amandoi, de nu-ti vine sa crezi.
- Nu i-am ridicat de cap din cadita la primele baite, in ideea de a-si forma gatul si postura – pur si simplu nu am crezut intr-un astfel de gest.
Atentie! Fiecare mamica decide pentru copilul ei. Cititi, informati-va, nu ezitati sa intrebati pediatrul atunci cand este cazul si hotarati ce este mai bine pentru puiutii vostri. Copii sanatosi va doresc! 🙂